E15: Česko nemá se Slovenskem smlouvu o přepravě ropy

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Společnost Česká rafinérská, hlavní tuzemský odběratel ropy, nemá uzavřenu smlouvu se slovenským přepravcem Transpetrolem. Platnost předcházející smlouvy o přepravě a skladování ropy vypršela k poslednímu dni loňského roku. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15, kterému to potvrdil generální ředitel Transpetrolu Štefan Czucz. Obě strany se podle E15 nedohodly na ceně za přepravu a skladování, uzavření ropných kohoutů ale nehrozí.

"Mohu potvrdit, že společnost Transpetrol nemá v současnosti uzavřenu smlouvu se společností Česká rafinérská. Platnost předcházející smlouvy o přepravě a skladování ropy vypršela k 31. 12. 2008," uvedl Czucz. Ani Česká rafinérská, ani její největší akcionář, firma Unipetrol, od čtvrtečního dopoledne na otázky deníku E15 ohledně smluvního vztahu s Transpetrolem neodpověděly. Smlouvu s Transpetrolem nemá podle dostupných informací ani společnost Paramo, kterou rovněž ovládá Unipetrol, píše deník.

Slováci jsou podle všeho současným stavem rozladěni, ale uzavřením ropných kohoutů nehrozí. "Prakticky to znamená, že Transpetrol není vázaný žádným dokumentem, aby podle požadavků odběratele zabezpečoval pravidelnost dodávek ropy a skladování. Samozřejmě to neznamená, že se Transpetrol nesnaží už z důvodu dobré dlouholeté spolupráce zabezpečit přepravu a skladování pro české odběratele podle jejich potřeb. Doufáme, že se podaří uzavřít jednání co nejdříve," řekl pro E15 Czucz.

Czucz dále deníku řekl, že Transpetrol vede s českým partnerem "několikaměsíční intenzivní rozhovory o smluvních podmínkách na rok 2009". Jednání o nové smlouvě s Českou rafinérskou už podle Czucze dokonce byla několikrát před "finále", nakonec ale s dohodou nesouhlasili akcionáři odběratele.

Prostřednictvím Transpetrolu, který spravuje slovenskou část ropovodu Družba, do České rafinérské putuje veškerá ropa z Ruska. Ta tvoří zhruba zhruba dvě třetiny dodávek pro Českou rafinérskou - přibližně pět milionů tun ročně. Celková roční spotřeba ropy v České republice se pohybuje kolem osmi milionů tun.

Nadpoloviční podíl v České rafinérské drží společnost Unipetrol, kterou ovládá polská firma PKN Orlen. Dalšími akcionáři České rafinérské, jež provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, jsou italská ropná společnost ENI a nizozemsko-britský koncern Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK