Trichet: ECB by mohla dále snížit sazby, použít nekonvenční kroky

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. března (ČTK) - Evropská centrální banka by mohla dále snížit úrokové sazby, ačkoli jsou již na velmi nízké úrovni. Uvedl to dnes prezident banky Jean-Claude Trichet v rozhovoru pro list Wall Street Journal. Dodal, že banka by mohla rovněž přikročit k nekonvenčním opatřením, aby pomohla finančnímu systému. Upozornil také, že vlády by se měly namísto přípravy nových protikrizových opatření soustředit na rychlejší provádění kroků, které již ohlásily.

Člen bankovní rady ECB Lorenzo Bini Smaghi již dříve uvedl, že banka je připravena pokračovat ve snižování úrokových sazeb a jít s nimi až na nulu, pokud by hrozilo, že hospodářský útlum způsobí deflaci. Podle jiných členů rady je nicméně cyklus uvolňování měnové politiky spíše u konce.

ECB začátkem měsíce podle očekávání snížila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,5 procenta, nejníže ve své desetileté historii. Banka zredukovala sazbu od loňského října již pětkrát, aby přispěla ke zmírnění a překonání ekonomické recese v eurozóně.

ECB zatím na rozdíl od jiných předních centrálních bank nevyužila k podpoře ekonomiky takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, jež spočívá v tom, že se přímo do ekonomiky pumpují nové peníze. Centrální banky v USA a Británii, které již snížily sazby téměř na nulu, nedávno ohlásily, že budou nakupovat vládní cenné papíry, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK