Zentivě loni klesl zisk o třetinu na 948 mil.Kč, tržby ale rostly

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Farmaceutické společnosti Zentiva loni klesl čistý zisk o 32,9 procenta na 948 milionů korun. Čisté tržby se zvýšily o 10,2 procenta na 18,4 miliardy korun hlavně díky růstu příjmů v Turecku, Rusku, na Ukrajině a v dalších státech Společenství nezávislých států. Výši tržeb i zisku ovlivnily kurzové ztráty. Firma o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě.

Provozní zisk (EBIT) vzrostl loni Zentivě meziročně téměř o polovinu na 3,3 miliardy korun.

V posledním loňském čtvrtletí firmě klesly kvůli zpevňující koruně čisté tržby o 4,7 procenta na 5,3 miliardy korun. EBIT stoupl o 53 procent na 1,1 miliardy korun. Celkově Zentiva ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala čistou ztrátu 144 milionů korun.

Téměř 97 procent akcií Zentivy aktuálně drží francouzská farmaceutická firma Sanofi-Aventis. Ta usilovala o získání většiny od poloviny loňského roku, kdy podala dobrovolnou nabídku na převzetí. Firma nabízela 1150 korun za akcii.

Tím, že vlastnický podíl Sanofi na akciích Zentivy je vyšší než 95 procent, byly splněny podmínky pro zahájení procesu vytěsnění zbývajících menšinových akcionářů podle nizozemských zákonů. Sanofi-Aventis chce zahájit tento proces v nejbližší době. Vedení Zentivy také již dříve uvedlo, že plánuje stažení akcií firmy z burz v Praze a Londýně. Cenné papíry se aktuálně prodávají kolem hranice 1150 korun za kus.

Zentiva se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. V roce 2007 klesl čistý zisk firmy o 36 procent na 1,41 miliardy korun. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK