Pád průmyslu podle analytiků dosáhl dna, pomůže německé šrotovné

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Dnešní data o průmyslové výrobě naznačují podle analytiků oslovených ČTK, že propad průmyslu zřejmě našel své dno. Poklesy sice budou pokračovat, ale firmy budou postupně obnovovat výrobu, a to i díky zavedení šrotovného v Německu. Výsledky jsou ovšem zcela jasným důkazem, že ekonomika je v recesi, shodují se ekonomové. Analytici předpokládají, že by se celoroční propad průmyslu mohl pohybovat kolem šesti procent. Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík ale odhaduje letošní pokles průmyslu na 12 procent.

"Můžeme soudit, že hlavní dno poklesu a největší propady byly dosaženy právě v lednu," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. V prvním letošním měsíci sice měla na celkový pokles největší vliv výroba dopravních prostředků, ale v tomto odvětví lze od února podle Janáčka očekávat určité oživení. "Firmy obnovují výrobu zejména v důsledku růstu německé poptávky v souvislosti se zavedením šrotovného. V následujících měsících nicméně očekáváme další pokračování nepříznivého vývoje, byť s nižší intenzitou," upozornil. Za celý letošní rok Janáček očekává pokles průmyslové produkce o šest procent.

"Potvrzuje se také, že průmysl je hlavním zdrojem prudce rostoucí nezaměstnanosti. Výsledky průmyslu za leden jsou zcela jasnou známkou toho, že česká ekonomika vstoupila na začátku letošního roku do recese," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. S postupným obnovováním výroby po lednových odstávkách lze podle něj očekávat, že se hloubka poklesu výroby bude od února postupně zmírňovat.

Podle Mertlíka ale tuzemský průmysl významný pokles zřejmě čeká i v dalších měsících. Připomněl, že v Německu se objednávky v průmyslu snížily v lednu meziročně o překvapivých 37,9 procenta. "V opačném směru než tato hrozba však již brzy začne v průmyslové statistice 'pracovat' efekt německého šrotovného na ekonomiku ČR - zvýšená výroba a export malých aut," připustil Mertlík.

Průmysl si na dno ještě nesáhl také podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory. "Poptávka po nových vozech globálně klesá. Zánik některých celosvětově známých značek nelze vyloučit. Proti českým automobilkám jde navíc i to, že mnoho lidí váhá s nákupem, když se očekává, že dojde brzo ke změnám odpisů u DPH při nákupu vozu," upozornil. Také on na druhou stranu připustil, že by mohlo pomoci zavedení německého šrotovného.

"Dá se tak říct, že český průmysl, a díky jeho velké váze na ekonomice i nemalá část ekonomiky, je v rukou zahraniční poptávky a popravdě nezbývá, než vyčkat oživení. Za první čtvrtletí čekáme očištění pokles průmyslu o přibližně 15 procent," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Kvůli návaznosti české ekonomiky na zahraničí lze tak podle analytika ČSOB Petra Dufka očekávat velmi slabé výsledky minimálně po celé první pololetí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK