Nový formát elektronických faktur by mohl fungovat do roka

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Přední tuzemští výrobci softwaru dnes představili nový jednotný standard pro elektronickou fakturaci. Po uvedení do praxe, které se očekává nejpozději do roka, by měl přinést úspory nákladů a zjednodušení administrativy firmám a veřejné správě. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Nový formát, takzvaný ISDOC, sjednocuje doposud různé formáty elektronických daňových dokladů. K jeho vytvoření se spojilo 14 společností. Deklaraci o komerčním využití elektronických faktur podepsaly firmy s ministerstvy financí a vnitra a Sdružením pro informační společnost (SPIS) loni v říjnu.

"Jde o první důležitý krok. Druhým bude vlastní implementace nového formátu do softwaru pro klienty," uvedl Chrenko. Člen představenstva SPIS Petr Kuchař doplnil, že podle předpokladů by se novinka měla objevit v klientských počítačových programech v příštím roce.

Podle náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka bude cílem zavést, aby všichni, kdo obchodují se státem, museli dodávat jen elektronické faktury. Nový formát dále například odstraní nutnost budovat archivy papírových dokladů, doplnil prezident SPIS Jiří Polák.

Mezi firmy působící na poli fakturačního softwaru patří například Microsoft, SAP, ABRA Software, Asseco, Česká spořitelna, Ernst&Young nebo LCS International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK