Koruna oslabila na 26,84 Kč/EUR a 19,79 Kč/USD

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 koruna klesla vůči euru na 26,84 Kč/EUR a dolaru na 19,79 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnes na obchodování s českou měnou mělo největší vlid obchodování s eurem a dolarem. Koruně neprospěly ani zprávy o prudce klesající průmyslové výrobě, která v Česku letos v lednu meziročně klesla o 23,3 procenta. Snížila se tak již čtvrtý měsíc po sobě. Proti výraznějšímu oslabení ale působil růst akciových trhů a větší ochota spekulovat, podotkl.

Pikora doplnil, že středoevropské měny dnes dopoledne negativně ovlivnil vývoj na maďarské politické scéně. Maďarský forint zřejmě reagoval na víkendové sdělení tamního předsedy vlády Ference Gyurcsányho, který oznámil, že podá demisi.

Jak uvedl Jiří Škop z Komerční banky, centrální banka v Maďarsku (NBH) je v obtížné situaci, když možné ztráty maďarské měny představují riziko pro finanční systém země. Podle Pikory dnes propad forintu oslabil i korunu, která nejprve posílila na 26,60 Kč/EUR, aby později oslabila. Doplnil, že pro nejbližší obchodování bude důležité to, jestli v parlamentu tento týden přežije vláda.

Americký dolar se kolem 17:00 obchodoval na 1,3565 USD/EUR. "Investoři byli nabuzeni novým plánem na odstranění toxických aktiv z amerického finančního sektoru. Detoxikace však dolaru nesvědčila," uvedl Pikora s tím. že ochota riskovat přiměla investory nakupovat výše úročené euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK