Prima žaluje ministerstvo kvůli prodejcům pohonných hmot

23.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Televize Prima dnes podala na ministerstvo průmyslu a obchodu žalobu, v níž se domáhá zveřejnění údajů o čerpacích stanicích, jimž loni dala Česká obchodní inspekce (ČOI) pokutu za prodej nekvalitních pohonných hmot. Ministerstvo počátkem roku rozhodlo, že ČOI jména těchto stanic zveřejnit nemusí. O podání žaloby Primy správnímu soudu na ministerstvo dnes ČTK informoval reportér Primy Jiří Fröhlich.

ČOI tvrdí, že zveřejněním názvu zmíněných stanic by porušila zákon. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) k tomu již dříve uvedl, že od pokutovaných prodejců pohonných hmot by v případě zveřejnění jejich jmen hrozily žaloby o poškození dobrého jména, náhradu ušlého zisku, případně o miliony nebo desetimiliony z kapes daňových poplatníků.

Utajování jmen nepoctivých prodejců naopak podle kritizovala zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která doporučila obrátit se na správní soud. "Zatím nikdo nepodal podobnou žalobu a bohužel je to jediná a poslední cesta, jak se domoci toho, aby tyto informace byly zveřejňovány," řekla dnes Seitlová Primě.

Podle ČOI se loni v Česku mírně zhoršila kvalita prodávaných pohonných hmot. Potíže jsou především s naftou. Inspekce proto několika prodejcům uložila pokuty. Podle České televize a Novy byla největší, přibližně milionová pokuta za nekvalitní pohonné hmoty udělena společnosti Unicorn. Ta se proti ní brání žalobou u pražského městského soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK