Rumunsko se prý dohodlo s MMF na podmínkách pomoci

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 24. března (ČTK) - Rumunsko se dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na podmínkách úvěrové pomoci v hodnotě 20 miliard eur (540 miliard korun). Uvedl to dnes zdroj agentury Reuters z vládní koalice. Očekává se, že vláda dohodu oficiálně schválí ve středu.

O pomoci nyní v Rumunsku jedná delegace MMF. Rumunský zástupce u MMF Mihai Tanasescu již minulý týden prohlásil, že Rumunsko zřejmě získá od MMF, Evropské unie a Světové banky nouzový úvěr v hodnotě 18 miliard až 20 miliard eur, aby přežilo světovou finanční krizi.

Mezi podmínky dohody podle zdroje patří dosažení rozpočtového deficitu ve výši 4,6 procenta hrubého domácího produktu, což dává zemi prostor pro podporu hospodářského růstu veřejnými výdaji.

Rumunský premiér Emil Boc minulý týden uvedl, že dvě třetiny peněz z úvěru by směřovaly do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu domácí měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by měly získat komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů.

Země ve střední a východní Evropě se dostaly pod tlak globální finanční krize, která eskalovala loni na podzim. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování. Jedním z nich je i Rumunsko, které má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK