Vláda na podpory v nezaměstnanosti vyčlení dalších šest miliard

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Vláda na podpory v nezaměstnanosti vyčlení dalších šest miliard korun. Státní rozpočet letos na podpory pro nezaměstnané počítal s výdaji ve výši pět miliard korun, kvůli krizi na ně však podle odhadu ministerstva práce bude muset vydat ještě o půl miliardy více, než je nyní schváleno, celkem 11,5 miliardy korun. Ministři navýšení schválili na svém pondělním jednání, řekl dnes mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Podpory v nezaměstnanosti patří mezi takzvané mandatorní výdaje, ministerstvo práce je tedy musí vyplácet ze zákona. "Rozpočtovaný objem prostředků vychází z odhadů vývoje ekonomiky a trhu práce z léta roku 2008 a neodpovídá zhoršenému ekonomickému vývoji v posledních měsících," uvedl Sezemský.

Úřady práce za první dva měsíce letošního roku na podpory v nezaměstnanosti vyplatily 1,79 miliardy korun, což představuje přes 35 procent schváleného rozpočtu na celý rok. K 18. březnu potom celková částka vyplacená na podpory v nezaměstnanosti podle Sezemského činila 3,03 miliardy korun.

V únoru míra nezaměstnanosti vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na téměř 420 tisíc. Bylo to o 33 tisíc lidí více než ke konci ledna. Nárůst počtu nezaměstnaných za únor zaznamenalo všech 77 úřadů práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK