Na 47 španělských letištích se bude ve středu hodinu stávkovat

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. března (ČTK) - Na 47 španělských letištích ve vlastnictví státu se bude ve středu od 9:00 do 10:00 SEČ stávkovat. Odbory tak protestují proti plánované privatizaci společnosti AENA, která je největším provozovatelem letišť na světě. Oznámil to odborový svaz Comisiones Obreras (CCOO).

Stávky se podle CCOO zúčastní letečtí dispečeři, hasiči, zaměstnanci údržby, administrativní zaměstnanci a další zaměstnanci letišť. AENA uvedla, že zatím nedokáže zhodnotit, jaký vliv bude mít stávka na provoz na letištích. Dodala také, že s odbory stále jedná.

Vláda koncem loňského srpna představila plán privatizace podílu 30 procent v AENA. V rámci plánu se má podnik rozdělit na letecké služby a správu letišť; letecké služby mají i nadále zůstat ve státních rukách a správa letišť částečně zprivatizována.

"Ti, co se účastní této akce, chtějí vyjádřit, že odmítají privatizaci AENA, i když částečnou, oznámenou španělskou vládou, a ptají se, proč chtějí privatizovat veřejnou firmu, která patří mezi nejefektivnější v Evropě," uvádí se v prohlášení CCOO. "Je to 'první varování' pro vládu (premiéra Josého Luise Rodrígueze) Zapatera, aby stáhla svůj návrh privatizace tohoto podniku."

AENA kromě letišť přímo na kontinentu provozuje i letiště na Kanárských ostrovech, Mallorce a Ibize. V roce 2008 letiště, které provozuje AENA, odbavila 203,8 milionu cestujících, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK