Pražská burza posílila o dalších 1,82 procenta

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Pražská burza v úterý pokračovala v růstu. Z posledních 11 obchodních dnů jich skončilo ziskem deset. Růstové impulzy podle makléřů opět přinesly zahraniční akciové trhy, zejména ve Spojených státech. Hlavní index PX zpevnil o 1,82 procenta na 778,8 bodu a snížil letošní ztrátu na méně než desetinu. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Cena akcií developera Orco Property zpevnila o 22,5 procenta na 147,25 koruny. Firma Orco by měla ve středu zveřejnit strategii, která bude reagovat na současné obtížné podmínky na úvěrovém trhu i trhu s realitami. Orco minulý týden odložilo zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok na konec měsíce.

Akcie mediální skupiny CME přidaly 8,53 procenta na 277,5 koruny. I dnes byla podporou zpráva o vstupu amerického mediálního kolosu Time Warner, který převezme zhruba 31 procent akcií CME. Akcie Komerční banky stouply o 5,62 procenta na 2217 korun a akcie Erste Group Bank o 5,29 procenta na 366,5 koruny.

Investoři naopak znovu prodávali akcie developera ECM, které klesly o 3,37 procenta na 201 korun, což byl podle analytiků dopad zhoršeného hospodaření. Společnost ECM měla loni ztrátu přibližně 2,5 miliardy korun. Výsledek je téměř dvojnásobně horší, než očekával trh. Akcie operátora Telefónica O2 oslabily o 1,97 procenta na 408,9 koruny.

Akcie výrobce léčiv Zentiva přidaly 0,09 procenta na 1152 korun. Zentiva říká, že podá žádost o ukončení kotace na pražské burze, oznámila dnes agentura Bloomberg. Představenstvo Zentivy upozornilo akcionáře na plán stáhnout své akcie z burz již v polovině března. Drtivou většinu akcií Zentivy vlastní firma Sanofi-Aventis.

Americké akciové indexy v pondělí vykázaly nejsilnější desetidenní zhodnocení od roku 1938 a nejlepší jednodenní výkon za posledních téměř pět měsíců. Dow Jonesův index získal skoro sedm procent. Příčinou zájmu investorů byl optimismus vyplývající z nového plánu americké administrativy, který má zbavit finanční instituce jejich toxických aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK