Analytici: Pád vlády trhy příliš neovlivní, může oslabit korunu

24.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. března (ČTK) - Dnešní vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS) by nemělo mít na finanční trhy v tuzemsku příliš významný vliv, řekl ČTK v reakci na konec kabinetu analytik David Marek z Patria Finance. Jak dodala ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová, pád vlády může krátce oslabit kurz koruny, jinde v ekonomice se ale zřejmě neodrazí.

"Vláda je tak slabá, že její hospodářská politika z logiky věci musí být kompromisní. A tedy pád vlády nepřinese zásadní obrat," uvedla Šichtařová. Podle Marka by vláda v dalších týdnech a měsících mohla vládnout v demisi a hledat řešení politické situace.

Podle něho jsou pro obchodování s korunou a akciemi důležitější zahraniční trhy, averze k riziku, makroekonomický vývoj a regionální spojitosti. "Finanční trhy jsou často zbrklé a lze předpokládat, že by pád vlády mohl krátkodobě oslabit korunu až k 27,50 Kč/EUR," řekla Šichtařová. Česká měna dnes po nevyrovnaném obchodování mírně oslabila na 26,93 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD.

Šichtařová vysvětlila, že politika dlouhodobě kurzem koruny nehýbe. Dále naznačila, že může jít jen o krátkodobou reakci, která by ještě do konce příštího týdne měla být smazána. Pokud totiž nedojde k zásadním zvratům v zahraniční a hospodářské politice, bude pokračovat konvergence a s ní i dlouhodobé mírné posilování koruny.

Opozici se dnes podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky. K opozici se připojili i potřební čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala přesně potřebných 101 ze 197 hlasů. Proti kabinetu hlasovali Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý z ODS a bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK