Akcie na Wall Street prudce zpevňují, pomáhají statistická data

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se dnes prudce zvyšují a trh reaguje především na relativně příznivé statistické údaje. Ty naznačují, že prudký hospodářský pokles ve Spojených státech by mohl začít polevovat. Největší zájem byl o akcie průmyslových a stavebních firem, bank a pojišťoven.

Ve 12.00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 7813 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o dvě procenta. Širší index S&P 500 si připsal 1,8 procenta na 821 bodů, zatímco index Nasdaq Composite zpevnil o 1,6 procenta na 1541 bodů.

Statistika ukázala, že prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v únoru překvapivě zvýšil nejrychlejším tempem za posledních deset měsíců. Ministerstvo obchodu oznámilo, že prodej vzrostl o 4,7 procenta a v přepočtu na celý rok činil 337.000 domů. Ceny domů ale klesly o rekordních 18,1 procenta na 200.900 USD (asi 4,07 milionu Kč).

Dobře vyzněla i zpráva, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v únoru nečekaně vzrostly o 3,4 procenta, což byl nejvyšší nárůst od prosince 2007. V předchozích šesti měsících se objem zakázek snižoval. K lepším výsledkům přispěly hlavně zakázky na vojenská letadla a součástky, ale i poptávka po strojích, počítačích a kovovýrobcích.

"Optimistickou interpretací by bylo, že ekonomika se možná alespoň odráží ode dna. Tedy neroste, ale ani se její stav nezhoršuje," poznamenal hlavní analytik makléřské společnosti Subodh Kumar & Associates Subodh Kumar. Podle něj nikdo velkým optimismem zřejmě neoplývá, lidé se ale možná začnou ptát, zda je na tom ekonomika opravdu pořád tak špatně.

Akcie stavebních firem díky statistice podle oborového indexu vzrostly o více než devět procent. Zvyšovaly se rovněž kurzy akcií firem Caterpillar a 3M, ale i Bank of America nebo JPMorgan Chase & Co.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK