MMF uvolnil dalších 3,2 miliardy dolarů pomoci Maďarsku

25.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Budapešť 25. března (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolnil dalších 3,19 miliardy dolarů (asi 2,35 miliardy eur; 64,6 miliardy Kč) pomoci Maďarsku. Jde o druhou tranši úvěru v celkovém objemu 15,95 miliardy dolarů, který má pomoci maďarské ekonomice znovu se postavit na nohy. Informoval o tom dnes MMF a vzápětí to potvrdilo maďarské ministerstvo financí.

Měnový fond sdělil, že Maďaři provádějí měnovou politiku v souladu s podmínkami, jejichž splnění je nezbytné pro uvolnění dalších tranší. První náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky řekl, že Maďarsko splnilo všechna výkonnostní kritéria a cíle, na nichž se s měnovým fondem dohodlo v listopadu.

Program čerpání úvěru byl ale nyní pozměněn, a to tak, aby bral v úvahu další zhoršení globálních ekonomických podmínek. Maďarsko silně pociťuje dopady současné finanční a hospodářské krize.

"Aby bylo možné reagovat na tyto problémy, podmínky programu jsme upravili tak, abychom dosáhli správné rovnováhy mezi zachováním důvěry věřitelů v kvalitu fiskální pozice a pozice platební bilance Maďarska, a tím, že se vyhneme takovým opatřením, která by ještě více prohloubila recesi," řekl Lipsky.

Maďarské ministerstvo financí upřesnilo, že země bude schválenou tranši čerpat v nejbližších dnech. Maďarsko je ze všech zemí střední Evropy krizí zasaženo nejvíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK