Pražská burza pozastavila obchodování akcií Orco na celý den

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Pražská burza pozastavila na celý dnešní den obchodování s akciemi a dluhopisy realitní společnosti Orco Property. Důvodem je emitentem zveřejněná informace o zahájení řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Obchodování bude bude obnoveno v pátek, pokud burza neobdrží další zásadní informace. Burza to uvedla na svých webových stránkách.

Firma Atlantik finanční trhy oznámila, že pozastavila investiční doporučení k akciím firmy Orco. Doposud oceňovala akcie Orka na 10,6 eura, asi 291 korun, a dlouhodobým investorům radila "nákup". Její krátkodobý výhled k akciím Orka byl ale "negativní". Akcie Orco v Praze ve čtvrtek zpevnily o 6,66 procenta na 157,05 koruny.

Ostatní akcie zahájily den díky příznivému vývoji vyspělých světových burz silným růstem a navázaly tak na předchozí výrazné posilovaní. Hlavní index PX byl zpočátku výše o takřka dvě procenta, poté ubral na tempu a před 10:00 si připisoval 0,83 procenta na 813,7 bodu.

Akcie autobazarů AAA Auto úvodem přidaly přes oznámení meziročního znásobení ztráty za loňský rok 6,2 procenta na 5,7 koruny. Tento vývoj se podle obchodníků odehrával bez jediného obchodu, pouze nastavením cen v obchodním systému SPAD. I po prvních obchodech se ale akcie AAA udržely v plusu a rostly o 3,4 procenta na 5,55 koruny.

Analytik České spořitelny Radim Kramule to připsal relativně příznivému oznámenému výhledu firmy AAA Auto, která uvedla, že zhruba ve druhém čtvrtletí by měl v jejím hospodaření nastat obrat a celý letošní rok by měla již uzavřít v zisku. Loni AAA Auto prohloubila ztrátu na 28 milionů eur, tedy zhruba 750 milionů korun. To je téměř šestkrát více proti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007.

Realitní společnost Orco Property Group v Paříži získala soudní ochranu před věřiteli. Firma to uvedla v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Cílem je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci. Akcie podniku jsou vedle Prahy umístěné v Paříži, Varšavě a Budapešti.

Orco uvedlo, že se potýká s problémy při realizaci plánovaného odprodeje majetku, a to v důsledku situace na realitních trzích. Potíže ale pociťuje i při splácení půjček, které mají některé součásti skupiny. "S podporou soudní ochrany před věřiteli získá management čas na to, aby mohl obnovit finanční zdraví firmy a pokročit v jednání, která jsme začali s našimi finančními partnery," poznamenal generální ředitel Jean-François Ott.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK