Koruna po nedůvěře vládě dál oslabuje

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Koruna dnes dopoledne pokračovala v oslabování. Kolem 10:30 se její kurz pohyboval kolem 27,43 Kč/EUR a 20,21 Kč za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Doznívají včerejší negativní nálady investorů po pádu vlády a očekává se oznámení rozhodnutí ČNB o sazbách, jež by měly být zachovány na 1,75 procenta," komentoval vývoj kurzu Oldřich Myslivec z Patria Finance. "Pozdější komentáře ČNB by mohly mít již jen nepatrný vliv a nečekají se zásadní vyjádření," dodal.

Bankovní rada ČNB projednává druhou letošní situační zprávu o měnovém a hospodářském vývoji, poté se bude zabývat nastavením úrokových sazeb. Ekonomové očekávají, že centrální banka sazby ponechá beze změny.

"Koruna je až moc volatilní a centrální bankéři se budou bát nyní snížit sazby. Nálada v regionu je špatná. Z technického pohledu ale nemá koruna již mnoho prostoru k oslabení. Již hladina 27,50 Kč/EUR by mohla oslabování zastavit," doplnil Vladimír Pikora z Next Finance.

Eurodolarový trh se podle Myslivce stabilizuje pod 1,3600 USD/EUR. Nevyloučil možnost testování předešlých maxim.

Trh dnes očekává hlavně informace z USA, odpoledne vyjdou údaje o HDP za poslední čtvrtletí loňského roku, jádrový index výdajů na osobní spotřebu a zejména týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK