Americké akcie dnes začaly růstem díky maloobchodu

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes navázaly na středeční vzestup a dál rostly. Dopomohly k tomu zejména příznivé výsledky obchodního řetězce Best Buy i to, že v ekonomické statistice se neobjevila žádná překvapení. Investoři mají nadále obavy o osud bank, pro něž vláda chystá plán očištění od špatných aktiv a dalekosáhlou změnu regulace.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (17:00 SEČ) stoupl o 1,3 procenta na 7852 bodů. Širší index S&P 500 posílil stejným tempem a index trhu Nasdaq se zvýšil o 2,7 procenta na 1570 bodů.

Akcie největšího amerického prodejce elektroniky Best Buy v první části obchodování vzrostly o 15 procent, protože výsledky firmy i prognózy budoucího vývoje předčily očekávání. Zpráva přispěla ke zlepšení vyhlídek spotřebních výdajů a zvýšila i akcie dalších maloobchodních prodejců. Akcie gigantu Wal-Mart posílily o dvě procenta.

Klesly naopak akci JPMorgan a dalších bank, protože investoři se obávají nezamýšlených důsledků nové vládní kampaně za posílení regulace finančního systému. Ministr financí Timothy Geithner představil dnes principy "nových pravidel hry" a záměr ustavit jednotného regulátora pro celý finanční sektor.

"Vláda se snaží zasahovat do všeho a vždycky se objeví nějaký nenápadný návrh zákona, který může přinést velký zmatek," řekl agentuře Reuters viceprezident texaské firmy Capital Cities Asset Management John Schloegel.

Údaje o HDP za poslední loňské čtvrtletí ukázaly pokles o 6,3 procenta, o něco menší než se očekávalo. Čísla o přírůstku nových nezaměstnaných za poslední týden byla v souladu s očekáváním. Naději na příchod oživení v poslední době přinesly údaje o vývoji na trhu bydlení a o maloobchodních tržbách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK