České předsednictví vyjednalo shodu o "pesticidním balíčku"

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. března (zpravodajka ČTK) - České předsednictví EU dotáhlo do konce vyjednávání mezi členskými státy a Evropským parlamentem o takzvaném pesticidním balíčku. Ten by měl zaručit, že v sedmadvacetičlenném bloku se postupně přestanou používat nejagresivnější pesticidy, které mají negativní vliv na životní prostředí a lidské zdraví. České předsednictví o tom dnes ČTK informovalo v tiskové zprávě.

Jednání o "pesticidním balíčku" se v unii táhla přes dva roky. Balíček zahrnuje celkem tři legislativní návrhy, z nichž dva již loni uzavřelo francouzské předsednictví.

Češi nyní dosáhli shody ohledně posledního návrhu, který požaduje, aby všechny členské státy měly k dispozici statistiky o používání některých rostlinných pesticidů a jejich uvádění na trh. Návrh také volá po odstranění administrativní zátěže.

"Podařilo se nám maximálně zohlednit požadavek na zjednodušování evropské legislativy," uvedla zástupkyně velvyslankyně ČR při EU Jana Reinišová.

Europoslanci by měli návrh potvrdit na dubnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu. Pak jej ještě musí formálně stvrdit Rada EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK