Americké akcie dnes v nadějích na oživení ekonomiky dál rostly

26.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes pokračovaly druhý den v růstu. Dopomohly k tomu zejména příznivé výsledky maloobchodních řetězců i to, že ekonomické statistiky z poslední doby posílily naděje investorů na to, že recese by mohla v dohledné době ustoupit.

Dow Jonesův index v závěru stoupl o 2,25 procenta na 7924,56 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 2,3 procenta a index trhu Nasdaq si připsal 3,8 procenta se závěrem na rovných 1587 bodech. Nasdaq Composite Index se letos poprvé dostal ve srovnání s úrovní počátku roku do kladných čísel.

Údaje o HDP za poslední loňské čtvrtletí ukázaly pokles o 6,3 procenta, o něco menší než se očekávalo. Čísla o přírůstku nových nezaměstnaných za poslední týden byla v souladu s očekáváním. Naději na příchod oživení v posledních dnech přinesly údaje o vývoji na trhu bydlení a o maloobchodních tržbách.

Trh vedly vzhůru akcie maloobchodního sektoru. Akcie největšího amerického prodejce elektroniky Best Buy vzrostly o 12 procent, protože výsledky firmy i prognózy budoucího vývoje předčily očekávání. Zprávy od Best Buy i některých výrobců potravin přispěly ke zlepšení vyhlídek ve spotřebitelském sektoru výdajů a zvýšily akcie dalších předních maloobchodních prodejců jako Wal-Mart.

Klesly naopak akcie JPMorgan a dalších bank, protože investoři se obávají nezamýšlených důsledků nové vládní kampaně za posílení regulace finančního systému. Ministr financí Timothy Geithner představil dnes plán navrhnout "nová pravidla hry" a záměr ustavit jednotného regulátora pro celý finanční sektor.

Dolar a euro dnes sílily vůči euru, protože investoři začali ochotněji kupovat rizikovější aktiva jako akcie a komodity. To zpevnilo i kurzy komoditních měn jako australského a novozélandského dolaru.

Ke konci newyorského obchodování dolar k jenu posílil o jedno procento na 98,53 JPY a ruro vůči jenu zpevnilo o 0,7 procenta na 133,42 JPY. Dolar k euru stoupl o 0,3 procenta na 1,3538 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK