Poště se vrátilo 400 mil. Kč investovaných do rizikových akcií

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - České poště se podařilo vymoci veškerých 400 milionů korun, které její bývalé vedení investovalo do rizikových cenných papírů. Nenaplnily se tak obavy, že minimálně část peněz investovaných do cenných papírů navázaných na ukrajinské státní dluhopisy, kazašské banky Halyk, ruského Home Creditu a ruské banky VTB se nikdy nevrátí. Dnešnímu vydání deníku E15 informaci potvrdil generální ředitel pošty Petr Sedláček.

"Tento týden se podařilo vymoci i zbylou poslední čtvrtinu, takže celou původně investovanou částku 400 milionů Kč má k dnešnímu dni Česká pošta na účtu včetně příslušenství," řekl Sedláček.

Pošta dokonce inkasovala i smluvně dohodnutý výnos. "Po odečtení nákladů byl čistý roční výnos lehce přes čtyři procenta, což samozřejmě není výnos ekvivalentní podstoupenému riziku, nicméně odpovídá uzavřené smlouvě," dodal Sedláček.

Podle informací deníku E15 při vymáhání pohledávek pomohl fakt, že se jedná o státní peníze. Firmy, které cenné papíry vlastnily, si nechtěly kazit další potenciální obchody. "Celá jednání vedlo od začátku až do konce vedení pošty. Spíše bych řekl, že pomohl fakt, že se jednalo o státní peníze státního podniku, takže vlastně politický tlak nepřímo pomohl," uvedl Sedláček.

Pošta kvůli obavám o vymahatelnost peněz v loňském roce vytvořila opravnou položku ve výši 100 milionů Kč, o kterou se jí vylepší hospodářských výsledek v letošním roce. Rozpustí ji ještě v průběhu prvního pololetí. Loni pošta vydělala 381 milionů korun.

Investice pošty již v současné době podle Sedláčka do podobných rizikových instrumentů nepoputují. Poště navíc volná likvidita ubude, neboť chystá výrazné investice především do zřízení systému datových schránek. "Úsek náměstka pro provoz a obchod Michala Vodrážky, kam patří i sekce služeb eGovernmentu, který přípravu datových schránek zabezpečuje, na tom velmi intenzivně pracuje. Veškerá podpora je vytvořena, všechny týmy se tomuto projektu maximálně věnují. Stále držíme datum spuštění k 1. červenci 2009," řekl E15 Sedláček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK