Japonské akcie zaznamenaly nejlepší týden od roku 1997

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se v pátek opět zvyšovaly, i když v závěru obchodování jim růst neudržely a hlavní index nepatrně oslabil. Na začátku obchodování ale vystoupil nejvýše od začátku ledna. Širší index má za sebou nejlepší týden od roku 1997. Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, podle analytiků ale hlavně proto, že nyní v Japonsku končí finanční rok.

Index Nikkei 225 oslabil o 9,36 bodu a den uzavřel poklesem o 0,11 procenta na hodnotě 8626,97 bodu. Během dne se ale vyšplhal až nad 8843 bodů, což byla nejvyšší hodnota od 9. ledna. Za celý týden nicméně vzrostl o 8,6 procenta, a zaznamenal tak nejlepší týden od loňského října.

Širší index Topix dnes klesl o 0,3 procenta na 824,53 bodu. Za celý týden si připsal 7,8 procenta, což je podle agentury Reuters nejlepší výsledek od roku 1997.

Japonské akcie se 10. března ocitly na letošním minimu a hlavní index byl pod 7000 body. Za dva týdny si tak Nikkei připsal více než 1600 bodů, což je více než 22 procent. To je podle analytiků zřejmě i hlavní důvod, proč dnes akcie růst neudržely.

Zájem byl opět o akcie exportních firem, kterým svědčí rostoucí optimismus ohledně stavu americké ekonomiky. Vzhůru se tak vydaly například akcie společnosti Canon.

Nakupovaly se také akcie realitních investičních fondů jako je Keendix Realty Investment a dalších firem, které se pohybují na realitních trzích. Impulzem se stala zpráva finančního deníku Nikkei, podle které by Japonsko mohlo zřídit fond, který by kupoval majetek realitních fondů.

"Jen málo lidí chce hodně prodávat, protože se objevují známky zlepšování stavu americké ekonomiky," poznamenal k situaci na trhu analytik makléřské společnosti Nikko Cordial Securities Hiroiči Niši. Výběr zisků, k němuž teď někteří investoři sáhli, ale podle něj optimismus asi nepokazí.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, který tak otočil dosavadní směr vývoje. Měna totiž oslabovala takřka pět týdnů a podle mnoha analytiků byl její sestup až příliš rychlý a výrazný. Růst jenu ale souvisí i s repatriací investic před koncem finančního roku.

Například australský dolar vůči jenu v březnu zpevnil asi o deset procent a je na cestě k nejlepšímu měsíci od roku 1995. S návratem větší stability na akciové trhy jsou investoři ochotní pouštět se do rizikovějších transakcí, s nimiž souvisí i nákup měn s vyšším úročením. Z tohoto důvodu se zvyšoval i kurz novozélandského dolaru.

Dolar dnes vůči jenu oslabil o 0,5 procenta na 98,20 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 133,40 JPY, zatímco k dolaru o 0,4 procenta zpevnilo a dostalo se na 1,3586 USD.

Novozélandský dolar k jenu oslabil o 0,6 procenta na 56,45 JPY, ale během dne se vyšplhal až na 57,14 JPY. To byla nejvyšší hodnota od 11. listopadu. Kivi, jak se novozélandskému dolaru mezi obchodníky říká, zpevňoval navzdory tomu, že novozélandská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesala nejrychleji od roku 1992.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK