Firma AQ Okna prý dluží mzdy zaměstnancům

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - K insolvenčnímu návrhu vůči přednímu tuzemskému výrobci oken AQ Okna se přidávají další bývalí zaměstnanci. Zpočátku byli jen tři, aktuálně jich je už víc než 30. Firma jim prý nevyplatila odstupné ani mzdu za poslední období pracovního poměru. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku na serveru www.justice.cz. Za AQ Okna stojí šéf realitní společnosti Orco Jean-François Ott.

Během krátké doby je to již druhé insolvenční řízení, kterému AQ Okna čelí. Začátkem prosince totiž na výrobce podaly insolvenční návrh společnosti Saint-Gobain Sklo a FE-MAX. Soud však v únoru konstatoval, že navrhovatelé své nároky neprokázali ani neosvědčili. K novému insolvenčnímu návrhu se firma dosud nevyjádřila.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Firmu AQ Okna ovládl Ott předloni. Podle posledních dostupných údajů podnik zaměstnává zhruba 400 lidí. Sbírku okenářských firem Ott dále rozšířil o českého výrobce VPO Protivanov a polskou skupinu Trion.

Potíže se nevyhnuly ani samotné společnosti Orco, v jejímž čele Ott stojí. Firma ve čtvrtek oznámila, že v Paříži požádala o soudní ochranu před věřiteli. Cílem opatření je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci společnosti. Podle analytiků se nyní její další osud nachází hlavně v rukou věřitelů, zejména bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK