Pražská burza dnes po čtyřech růstech spadla o 2,8 procenta

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze následovaly zahraniční akciové trhy a výrazně oslabily. Zastavily tím čtyři dny trvající růst. Prodeje se ale netýkaly akcií sítě autobazarů AAA Auto Praha, které přidaly nevídaných 55,71 procenta na 9,14 koruny. Hlavní index PX ztratil 2,84 procenta na 787,7 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Investoři se podle očekávání zbavovali akcií realitní společnosti Orco Property, které ztratily 22,48 procenta na závěrečných 121,75 koruny. V samotném úvodu se obchodovaly hluboko pod stokorunu za akcii. S akciemi Orka se ve čtvrtek neobchodovalo, protože firma požádala v Paříži o ochranu před věřiteli. Tamní soud vyhověl a Orco tím získalo půlroční ochrannou lhůtu na vyřešení svých dluhů.

Akcie firmy Orco jsou umístěné na čtyřech burzách a dnes se obchodovaly velmi aktivně. "Na všech čtyřech trzích změnilo majitele do 16:00 hodiny přes deset procent akcií společnosti, z toho více než čtvrtina v Praze," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Akcie Erste Group Bank klesly o 6,34 procenta na 379,8 koruny a akcie chemické skupiny Unipetrol odepsaly 5,64 procenta na 122,29 koruny. Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, si pohoršily o 2,21 procenta na 752,5 koruny.

S akciemi AAA Auto musela burza kvůli jejich strmému nárůstu třikrát pozastavit obchodování. Po růstu ceny o více než polovinu burza obchodování omezila, aby nekontrolovatelný vývoj zklidnila. Makléři nevěděli o žádné významné informaci, která by mohla akcie AAA tak zatraktivnit. Poukazují ale na dlouhodobě velmi nízký objem obchodů, při kterém může každá výraznější objednávka vést k výraznému vychýlení ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK