Zisk ČP loni klesl o 0,8 miliardy na 5,9 miliardy Kč

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Čistý zisk České pojišťovny v roce 2008 podle mezinárodních účetních standardů meziročně klesl o 0,8 miliardy Kč na 5,9 miliardy Kč. Na pojistném ČP vybrala loni 40,4 miliardy Kč, což bylo o 600 milionů více než předloni. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČP Václav Bálek. Zisk byl podle něj ovlivněn zejména provozními výsledky a výnosy z investic, které zahrnovaly i zisky z prodeje majetkových účastí.

"V době, kdy se po celém světě hroutily finanční trhy, jsme vykázali zisk, který je srovnatelný s obdobím bez ekonomických problémů," uvedl generální ředitel České pojišťovny Ivan Vodička. Celý pojistný trh v minulém roce vzrostl o 4,9 procenta.

V životním pojištění vzrostlo předepsané pojistné o čtyři procenta na 14 miliard korun. Jednorázové životní pojištění zaznamenalo 16procentní meziroční nárůst, běžně placené životní pojištění stouplo o tři procenta. Předpis neživotního pojištění zůstal na předloňských 26,3 miliardy korun. Nejvíce rostla pojištění v kategorii živelních rizik a zemědělských pojištění.

Vlastní kapitál pojišťovny k 31. prosinci stoupl o miliardu na 18,4 miliardy korun. Bilanční suma ke stejnému datu vzrostla o více než šest miliard na 128 miliard korun a výše technických rezerv o dvě miliardy na 92 miliard korun.

ČP je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 13 zemích střední a východní Evropy. Generali PPF Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za téměř deset miliard eur a poskytuje v regionu služby devíti milionům klientů. Generali PPF Holding, který má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze, je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK