Americké akcie na konci týdne klesly

27.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Akcie na amerických trzích poslední den týdne zakončily poklesem, k němuž přispělo zejména vybírání zisků z růstu minulých dní a později i zprávy o zhoršené situaci v bankovním sektoru. Byl to však již třetí celkový týden růstu hlavních akciových indexů za sebou. Dnešní pokles akcií přispěl k prudkému posílení dolaru a jenu vůči euru.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 1,87 procenta na 7776,18 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 2,03 procenta na 815,94 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq ztratil 2,63 procenta a uzavíral na 1545,20 bodu. Za celý týden však Dow Jones získal 6,8 procenta, S&P 500 přidal 6,2 procenta a Nasdaq Composite Index posílil o šest procent.

V posledních dnech akcie výrazně rostly díky nadějím na brzký konec ekonomické recese a nástup oživení. Mezi investory však stále ještě převládá pocit nejistoty, zejména okolo vládních plánů na očištění bankovního sektoru a nastolení nové regulace finančního systému.

Pokles akcií ke konci obchodování zrychlily některé výroky bankéřů po schůzce s prezidentem Barackem Obamou. Šéf Bank of America upozornil, že březen byl pro podnikatelské aktivity banky horší než dva předešlé měsíce, což srazilo akcie bank.

Cena americké ropy dnes klesla o více než dva dolary k 52 dolarům za barel, což oslabilo akcie ropných koncernů. Akcie společností Exxon Mobil a Chevron ztratily zhruba dvě procenta.

Dolar dnes vzrostl vůči euru nejrychlejším tempem za dva měsíce. Americkou měnu podporuje úprk investorů do bezpečí vyvolaný poklesem akcií a komodit. Vládnou také obavy, že Evropská centrální banka se bude muset uchýlit ke stimulaci ekonomického růstu kupováním dluhopisů. Ministr financí Německa Peer Steinbrück dopoledne propad eura nastartoval tím, že prohlásil, že fiskální nezodpovědnost některých vlád může vystavit euro riziku.

Dolar k euru posílil o 1,8 procenta na 1,3290 USD a evropská měna za celý týden oslabila o 2,5 procenta, nejvíce od konce ledna. Na zvýšené nejistotě vydělával ještě výrazněji japonský jen, který k euru vyskočil o 2,5 procenta na 130,28 JPY a vůči dolaru posílil o 0,8 procenta na 98,00 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK