Vláda chce přesvědčit opozici o slevách na sociálním pojištění

29.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Vláda chce přesvědčit opozici o užitečnosti slevy na sociálním pojištění, což je jeden z protikrizových návrhů kabinetu, který nyní vládne v demisi. Za to opozici nabízí diskuzi ohledně zvýšení podpor v nezaměstnanosti a o zvýšení slevy na dani na dítě, které navrhuje ČSSD. Po dnešním zasedání Národní ekonomické rady vlády (NERV) to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Kabinetu podle Kalouska záleží na tom, aby se ulevilo tlaku na propouštění. Společný koaličně-opoziční balíček by tak podle něj byl ku prospěchu všech občanů České republiky.

Bude-li schválena degresivní sleva na sociální pojištění, zvýšení podpory v nezaměstnanosti a zvýšení slevy na dani na dítě, bude podle Kalouska následovat stanovení jednotlivých parametrů. Například slevu na dítě má nyní každý poplatník 10.640 Kč, případné zvýšení o stokorunu by se projevilo v rozpočtu 200 miliony Kč, při tisícikoruně by to byly dvě miliardy Kč, poznamenal Kalousek.

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) vláda povede diskuzi se sociální demokracií v příštím týdnu. U balíčku návrhů ČSSD podle premiéra hledala dnes ekonomická rada taková opatření, která by doplnila vládní návrhy. V pondělí se k jednání rovněž sejdou pracovní skupiny, na kterých se domluvili Topolánek s šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK