Euro: Peníze státem vlastněných firem má spravovat ČNB

29.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Peníze státem vlastněných firem by měla v budoucnu spravovat Česká národní banka. Nyní mohou šéfové státních podniků a institucí sami rozhodovat, u kterého z finančních ústavů si založí účet, případně jak budou investovat volné finanční prostředky. Zákon o státní pokladně, který sepsali úředníci ministra financí Miroslava Kalouska, počítá s tím, že všechny státní peníze půjdou přes účet zřízený v centrální bance. Informuje o tom týdeník Euro v čísle, které vyjde v pondělí.

Ke sjednocení podle Eura přispělo také to, že nekontrolované investice státních podniků často končí milionovými prodělky. Změna by se mohla projevit na počátku příštího roku. "Ano, jedním z předpokladů platebního styku státu bude 'jediný účet', který povede ČNB," uvedl Pavel Nevšímal, který na ministerstvu financí šéfuje projektu Státní pokladny. Jak upozornil, výhodou takového řešení je to, že stát bude koncentrovat volné finanční prostředky na jednom přehledném místě, a bude tak moci optimalizovat náklady na řízení svého dluhu.

Zákon o Státní pokladně by měl odstranit současné nesrovnalosti. "Stát si již nebude zbytečně půjčovat, když prostředky vlastní, a bude bezpečně a maximálně výhodně investovat volné finance prostřednictvím ČNB," sdělil Nevšímal. Dodal, že stát tak bude moci své závazky platit včas, s přihlédnutím k disponibilním finančním zdrojům, nikoli však příliš brzy před splatností. "Roztříštěnost prostředků na mnoha účtech mnohdy u komerčních bank vede k nedostatečné evidenci aktuálních stavů státních i veřejných financí a zbytečným výlohám. Náklady pouze na úroky státního dluhu jsou dnes na úrovni 50 miliard korun ročně," dodal Nevšímal.

Podle informací týdeníku Euro pasáž návrhu zákona, která počítá s jednotným účtem u ČNB, nesou s velkou nelibostí privátní banky. Pokud by totiž nový předpis vstoupil v platnost, přišly by prý o část velice lukrativního byznysu. "V době finanční krize, kdy je na trhu stále nedostatek likvidity, by stažení tak velkého objemu peněz ze sektoru privátního bankovnictví mohlo způsobit i ekonomické problémy některým finančním institucím," sdělil týdeníku zdroj z oboru bankovnictví.

Paragrafové znění nového zákona ještě není dokončeno. "Je velmi těžké přesně stanovit, kdy bude předložen Poslanecké sněmovně, zejména kvůli množství vyjadřujících se subjektů. Musí jej též schválit vláda. Předpokládáme, že ve sněmovně bude předložen letos v září nebo říjnu," sdělilo ministerstvo financí.

Návrh zákona souvisí s projektem na vybudování Státní pokladny. Tendr na dodávku systému loni vyhrála společnost IBM, když nabídla cenu 2,19 miliardy korun. Ministerstvo ale předpovídá, že by se miliardové investice měly brzy vrátit. Tvrdí, že zprovoznění pokladny ročně uspoří půl až procento z celého státního rozpočtu, tedy přibližně z bilionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK