Aerolinky budou moci nově do Kanady létat z jakéhokoliv místa

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. března (zpravodaj ČTK) - Evropské aerolinky budou moci nově létat do Kanady z kteréhokoliv místa v Evropské unii. Ministři dopravy EU pod vedením českého ministra Petra Bendla dnes v Bruselu totiž podle diplomatického zdroje ČTK souhlasili s dohodou mezi EU-Kanadou, která otevírá jejich vzájemný letecký trh. Součástí smlouvy je přitom odstranění omezení počtu letů či místa odletů a příletů, což by mohlo vést k poklesu cena za letenky.

Dohoda EU a Kanady má celou řadu společných rysů s dohodou mezi EU a Spojenými státy, pro níž se vžil název otevřené nebe. Kanaďané ovšem na rozdíl od Američanů připustili, aby Evropané mohli volně investovat v kanadských aeroliniích a mohli zakládat i nové letecké společnosti.

Experti přitom předpokládají, že nová dohoda pomůže nejvíce středně velkým firmám a nízkonákladovým společnostem, které až dosud velké aerolinie na linky mezi Evropou a Kanadou nepustily. "Velkým aeroliniím se vůbec nelíbilo, že by měly na svých letištích v ideálních časech poskytovat místo konkurenci," řekl ČTK nedávno analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Podle něj se sice nyní v době krize málokterá firma odhodlává k otevření nových dálkových linek, "odvážní" přesto mohou uspět, když si budou hlídat náklady a nabídnou nové modely prodeje letenek.

Dohoda naopak zřejmě nepomůže Českým aeroliniím. Ty v minulosti výrazně omezily linky do Kanady; spoj Praha - Montreal zrušily bez náhrady, spojení Praha - Toronto provozují pouze v letní sezoně.

Zástupci Evropské unie a Kanady dohodu o otevření leteckého trhu podepíší oficiálně na summitu EU-Kanada, který se uskuteční začátkem května v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK