Sobotka: Koalice a ČSSD pustí protikrizové návrhy do druhého čtení

30.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Vyjednavači koaliční ODS a KDU-ČSL se dnes dohodli se zástupci ČSSD, že v Poslanecké sněmovně nechají projít do druhého čtení návrhy protikrizových opatření vlády a opozice, přičemž dál budou o návrzích jednat. Novinářům to dnes po jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) a ministry průmyslu a obchodu Martinem Římanem a práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (oba ODS) řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Vláda chce například prosadit slevy na sociálním pojištění, opozice naopak navrhuje zvýšení podpor v nezaměstnanosti a slevy na dani na dítě. Poslanecká sněmovna by měla protikrizový návrh sociální demokracie projednat na mimořádné schůzi v úterý. Podnět k ní dala právě ČSSD. Naopak v pátek čeká poslance mimořádná schůze iniciovaná ODS. Zákonodárci by na ní měli projednat novely tří zákonů, které v rámci protikrizových opatření předložila vláda.

"Dohodli jsme se na tom, že jak v úterý, tak v pátek budeme postupovat symetricky. To znamená, že vládní koalice nebude zítra navrhovat zamítnutí našich návrhů, které se týkají hospodářské krize, a podpoří zkrácení lhůt u těchto návrhů," uvedl Sobotka. Stejně se podle něj v pátek zachová ČSSD.

"Výsledkem této dohody by měl být fakt, že jak vládní návrhy tří zákonů, tak náš návrh protikrizového balíčku, projdou bez problémů v Poslanecké sněmovně do druhého čtení a budeme pokračovat v jednáních o tom, co je přijatelné pro vládu a co je přijatelné pro opozici," uvedl Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK