Americké akcie v pondělí klesly kvůli automobilkám a bankám

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily poté, co Bílý dům neschválil restrukturalizační plány automobilek General Motors a Chrysler. Vládní opatření na záchranu bank v Evropě navíc zvýšila obavy ohledně zdraví finančního systému.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 3,27 procenta na 7522,02 bodu. Index Standard & Poor's 500 klesl o 3,48 procenta na 787,53 bodu a index technologického trhu Nasdaq o 2,81 procenta na 1501,80 bodu, napsala agentura Reuters.

Finanční tituly oslabovaly poté, co bylo Španělsko nuceno zachránit první domácí banku od začátku finanční krize. S novými kroky na podporu bank přišly rovněž Německo a Británie. "Finanční tituly mají stále velmi velké problémy," uvedl analytik Bill Strazullo ze společnosti Bell Curve Trading. "Je tu spousta potíží, jež v brzké době nezmizí," dodal.

Největší americká automobilka GM se propadla o 25 procent. Vláda nabídne společnosti provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých by měl podnik vypracovat nový restrukturalizační plán. Generální ředitel společnosti Rick Wagoner pod tlakem vlády rezignoval. Chrysler, s jehož akciemi se na burze neobchoduje, dostal měsíc na dokončení partnerství s italským Fiatem.

Na devizovém trhu dolar posílil, protože obavy ohledně automobilek GM a Chrysler a finančního sektoru zvýšily averzi vůči riziku. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,3189 USD. Předtím se propadlo až na 1,3115 USD, tedy na nejnižší úroveň od 18. března, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK