Inflace v eurozóně v březnu prudce zpomalila na 0,6 pct

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. března (zpravodaj ČTK) - Růst spotřebitelských cen v eurozóně v březnu prudce zpomalil na 0,6 procenta z únorových 1,2 procenta. Novináře o tom informoval Eurostat. Březnová statistika inflace nejspíš zvýší pravděpodobnost poklesu úrokových sazeb v eurozóně, protože inflační cíl Evropské centrální banky pro letošek činí dvě procenta, růst cen je však v důsledku globálního hospodářského útlumu mnohem pomalejší.

Prudký propad inflace v březnu nejspíš znovu oživí "strašidlo" deflace, které obchází Evropou již od začátku letošního roku. Deflace představuje absolutní meziroční pokles spotřebitelských cen. Spotřebitelé by sice díky snížení cen mohli ušetřit v obchodech, ale deflace by se mohla negativně odrazit v poklesu tržeb firem, které už nyní trpí celou řadou problémů. Podniky jsou pak nuceny šetřit náklady, což může mít vliv na nezaměstnanost.

Březnový vývoj nicméně potvrdil slova ekonomů, kteří zůstali ostražití i po mírném zrychlení inflace v únoru. Tehdy růst spotřebitelských cen zrychlil na 1,2 procenta z lednových 1,1 procenta, experti tomu však nepřikládali velký význam. Podle nich Evropská unie a hlavně eurozóna bude v dalších měsících svědkem pomalejšího růstu cen a obrat tohoto trendu by mohl nastat až na podzim letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK