KP dočasně zastavil výrobu, o továrnu se postará záchranný tým

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 31. března (ČTK) - Největší tuzemská porcelánka, společnost Karlovarský porcelán (KP), dnes dočasně zastavila výrobu. Závody budou mimo provoz do doby, než je převezmou nové majitelé. Vynucená odstávka může trvat několik týdnů. Vznikl takzvaný pracovně-záchranný tým čítající téměř stovku lidí, který se o opuštěné továrny zatím postará. Asi 1000 zaměstnanců se ale musí od středy hlásit na úřadech práce. Řekl to insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Úkolem několika desítek lidí ze záchranného týmu bude především zpracovat inventury, které jsou dalším nezbytným krokem před převodem porcelánky novým vlastníkům. Inventury skončí 14. dubna. Poté půjde na soud žádost o schválení prodeje KP. "Kupci ho získají, jakmile zaplatí. Musí to být nejpozději při podpisu kupní smlouvy," dodal Čermín.

Lidé určení na inventury se po jejich dokončení také přihlásí na úřadu práce. Několik dalších ale i poté v porcelánce zůstane. Bude nutné zajistit ostrahu objektů, nějaký čas ještě potrvá zabalení a expedice hotového zboží, uvedl generální ředitel KP Vlastimil Argman. "Musí se také promíchávat hmota k výrobě, aby se neznehodnotila. Pece v Nové Roli už vychladly, ale třeba v Klášterci se musí stále temperovat," řekl.

Věřitelům se už podařilo prodat všechny závody KP. Manufakturu na růžový porcelán v Chodově koupila firma Epiag Lofida - Porcelán CZ z Dalovic u Karlových Varů za 25,6 milionu korun. Zbývající čtyři závody KP v Nové Roli a Klášterci, a dále Thun studio a sítostisk, získala plzeňská firma Hengis. Kolik zaplatila, zatím nebylo zveřejněno. Prodává se rovněž dceřiná firma KP, porcelánka Concordia Lesov.

Karlovarský porcelán poslal Městský soud v Praze do konkurzu 10. prosince 2008. Stalo se tak po schůzi věřitelského výboru, který nedospěl k žádnému závěru, jak situaci v zadlužené firmě řešit. Závazky KP vůči věřitelům se pohybovaly kolem 1,4 miliardy korun. Z toho zhruba 416 milionů korun tvořily nesplacené úvěry a asi 200 milionů korun dluh vůči odběratelům.

Problémy KP začaly před několika lety s nástupem levné asijské konkurence a trvalým růstem nákladů všech vstupů. Od června 2005 postupně uzavřel KP během roku závody v Ústeckém kraji, a to v Mostě a v Lubenci, a závod v Lokti v Karlovarském kraji. Například závod v Lubenci je stále majetkem firmy a pro nemovitost se hledá kupec.

Ještě v roce 1990 měl KP před privatizací 14 závodů a zaměstnával necelé 3000 lidí. Objem výroby KP byl v uplynulých letech stabilizovaný a dosahoval 10.000 tun ročně. Vzhledem k rostoucím nákladům a levným dovozů z Asie však klesaly tržby. KP střídal od roku 1993 horší roky s lepšími. Nejlepšího výsledku, čistého zisku asi 30,6 milionu korun s meziročním nárůstem 7,3 milionu korun, dosáhl v roce 1996. Od roku 2002 však byl trvale ve ztrátě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK