Komunisté navrhují sněmovně změny ve vyplácení nemocenské

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Komunisté předložili sněmovně návrh na změnu ve vyplácení nemocenské. Podle návrhu, který ve čtvrtek představí poslanec Miroslav Opálka, by mělo být zrušeno ustanovení, podle něhož zaměstnanci v prvních třech dnech nedostávají nemocenskou. Předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik novinářům řekl, že změnit by se měly i náhrady za prvních 14 dní nemoci.

Od letošního ledna zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci na základě novely zákona o nemocenském pojištění nedostávají žádné nemocenské dávky. V následujících dnech, tedy od 4. do 14. dne nemoci, jim náhradu mzdy za prostonané pracovní dny ve výši 60 procent jejich průměrného výdělku vyplácejí zaměstnavatelé. Za to jim stát snížil odvody z 3,3 na 2,3 procenta; navíc jim polovinu výdajů na nemocné zaměstnance vrací.

Od 15. dne nemoci lidem nemocenské dávky opět platí stát. Od 15. do 30. dne nemoci činí nemocenské dávky 60 procent základu, poté do 60. dne 66 procent základu a při ještě delším stonání 72 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK