Toshiba koupí od Panasoniku podíl ve společném podniku na LCD

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. dubna (ČTK) - Toshiba Corp. koupí od společnosti Panasonic její podíl 40 procent ve společném podniku na výrobu obrazovek z tekutých krystalů za dvě miliardy jenů (417,7 milionu Kč). Chce tak urychlit restrukturalizaci ztrátové divize. Toshiba Matsushita Display Technology je druhým největším světovým výrobcem malých a středně velkých LCD obrazovek používaných hlavně v mobilních telefonech, automobilových navigacích a dalších přístrojích.

Kvůli slabé poptávce a poklesu cen Toshiba Matsushita Display očekává za loňský fiskální rok provozní ztrátu 30 miliard jenů při příjmech 270 miliard jenů. Fiskální rok skončil v Japonsku 31. března.

Také Toshiba očekává za loňský rok ztrátu, nejhorší ve své historii. Odkup podílu je součástí restrukturalizačních opatření, jejichž cílem je snížit náklady v současném fiskálním roce o 300 miliard jenů. Pro Panasonic dohoda znamená, že se bude moci soustředit na větší obrazovky, i když stále vlastní podíl 25 procent v podniku na výrobu menších a středních LCD obrazovek, jehož většinovým vlastníkem je Hitachi. Panasonic je největším světovým výrobcem plazmových televizorů.

Toshiba hodlá přejmenovat společný podnik na Toshiba Mobile Display. Nově by se měla společnost zaměřit na technologii OLED, napsala agentura Reuters.

Technologie OLED (organická dioda emitující světlo) využívá organických uhlíkových sloučenin, které s přísunem elektřiny vysílají světlo. Obrazovky s touto technologií jsou energeticky úspornější a tenčí a lépe snáší rychlé změny obrazu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK