Průzkum: Přijímat digitální vysílání již může polovina domácností

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Více než polovina domácností v Česku již může přijímat některý z typů digitálního televizního vysílání. Podíl domácností s možností digitálního příjmu všech hlavních českých televizních stanic vzrostl letos v lednu meziročně o 28,6 procenta na 51,9 procenta. Vyplývá to z výsledků výzkumu prováděného agenturou STEM/MARK pro agenturu Mediaresearch.

V České republice jsou v současné době k dispozici čtyři typy digitálního vysílání: zemské (DVB-T), satelitní (DVB-S), kabelové (DVB-C) a prostřednictvím internetu IP TV.

Počet domácností s možností příjmu zemského digitálního vysílání se za poslední čtvrtletí loňského roku téměř zdvojnásobil, v listopadu 2008 dosáhl 22 procent. Nárůst zemského digitálního příjmu lze pozorovat i v lednových datech (27,1 procenta) a tento trend lze vzhledem k digitalizaci a zejména k vypínání významných analogových vysílačů předpokládat i v následujícím období, uvedl průzkum.

V posledních dvou letech také strmě narůstá podíl domácností, které mají alespoň přibližnou představu, co se pod pojmem digitálního televizního vysílání skrývá. Zcela jasnou představu o tom, co znamená pojem digitální televizní vysílání, mělo loni 29 procent domácností. Jejich podíl se tak od roku 2001 zvýšil více než sedminásobně. Z necelých dvou pětin domácností, které v roce 2001 nikdy o digitálním vysílání neslyšely, se podíl do loňského roku snížil na pouhých 3,1 procenta.

Průzkum také ukázal, že za poslední rok se mírně zvýšil počet televizorů v domácnostech. Roste zejména počet domácností vlastnících televizor se stereofonním zvukem; od roku 2001 jejich podíl vzrostl z 32,5 procenta na 61,4 procenta. Do tohoto nárůstu se mimo jiné promítá rostoucí vybavenost domácností LCD a plazmovými televizory, u kterých je stereofonní zvuk samozřejmostí. V loňském roce vlastnilo LCD televizory průměrně 17,6 procenta domácností, zatímco u plazmových televizorů byl podíl domácností v průměru 2,6 procenta.

První analogové vysílače začali jejich provozovatelé vypínat v západních a severních Čechách a v Praze spolu s postupným náběhem zemského digitálního vysílání již v minulém roce. Na většině území má skončit analogové vysílání do listopadu 2011. Agentura STEM/MARK loni provedla celkem deset výzkumných vln, během kterých se dotazovala 9220 domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK