Moldavsko kvůli výbuchu plynovodu zastavilo tranzit na Balkán

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kišiněv/Kyjev 1. dubna (ČTK) - Moldavsko dnes odstavilo hlavní tranzitní plynovod, kterým se přepravuje plyn z Ruska na Balkán. Plynovod byl v ranních hodinách podle ruské agentury Itar-Tass poškozen výbuchem. Ukrajina vzápětí oznámila, že objem plynu, který z Ruska posílá přes své území do Rumunska, Bulharska a Turecka, snížila o 40 procent na 24 milionů metrů krychlových denně. Úřady příčinu výbuchu neuvedly.

"Plynovod byl odstaven mezi městy Tiraspol a Caušeni," řekl agentuře Reuters mluvčí úřadu pro civilní obranu. Podle něj se odstávka týká plynovodu na trase Ananyjev-Tiraspol-Izmail.

Mluvčí úřadu pro mimořádné situace Liliana Puscasuová řekla, že výbuch nastal kolem 05:30 místního času (04:30 SELČ) v separatistické oblasti Podněstří, ale nebyl při něm nikdo zraněn. Výbuch byl ale slyšet na deset kilometrů a vznikl po něm kráter o průměru 110 metrů. Exploze nastala 65 kilometrů jižně od hlavního města Kišiněv a hasiči se snažili zlikvidovat plameny, které sahaly údajně až do výše 50 metrů.

"Mohu potvrdit, že blízko (hlavního města separatistické oblasti) Tiraspolu nastal výbuch na plynovodu," řekl mluvčí moldavské vlády Vitalie Condratschi. Premiérka Zinaida Greceaniiová podle něj svolala schůzku výboru pro mimořádné události. "O teroristickém útoku nic nevíme," podotkl mluvčí.

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zprávu o výbuchu bezprostředně odmítl komentovat. Šéf bulharské plynárenské společnosti Bulgargaz Dimitar Gogov agentuře Reuters řekl, že navzdory výbuchu Bulharsko dostává ruský plyn přes alternativní plynovody. "(Dodávky do Bulharska neklesly) ani z hlediska tlaku, ani z hlediska objemu," řekl Gogov.

Poškozeným plynovodem proudí většina ruského plynu určeného pro Rumunsko a Bulharsko, část suroviny míří i na turecký trh. Bulharsko dostává asi tři miliardy metrů krychlových ročně, Rumunsko asi 4,5 miliardy. Turecko ročně spotřebovává asi 24 miliard metrů krychlových plynu, ale jen část jde přes poškozený plynovod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK