Sněmovna přijala novelu, která má usnadnit podnikání v energetice

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu energetického zákona. Jedním z jejích hlavních cílů bylo podle vlády zjednodušit a usnadnit podnikání v energetice. Jak novinářům řekl zpravodaj k novele Oldřich Vojíř (ODS), předloha kromě jiného definuje rozumnou míru kontroly nad energetickým trhem, vytváří prostor pro dohodu mezi odběratelem a dodavatelem a určuje, co je a není nelegální odběr.

Novela podle Vojíře ale neřeší, za jakých podmínek má dodavatel proudu obnovit dodávku proudu, pokud zákazník odebíral proud nezákonně. Sám zastává názor, že za obnovení dodávky by se nemělo platit jako za nové připojení k síti, ale měl by se na něj vztahovat jen manipulační poplatek.

Sněmovna také souhlasila s navýšením odpovědnosti za jadernou škodu za každou nehodu u jaderných elektráren ze šesti na osm miliard korun, u přepravy a jiných jaderných zařízení z 1,5 na dvě miliardy korun. Vzrůst má i státní záruka za škody způsobené jadernými elektrárnami ze šesti na osm miliard korun.

Poslanci naproti tomu neschválili návrh sněmovního kontrolního výboru, který chtěl, aby výrobci tepla uváděli na internetu kalkulace svých cen tepla. Teplárny měly podle tohoto neschváleného návrhu také na požádání informovat o předběžných i výsledných kalkulacích cen tepla. Předsedu výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) to mrzí. "Protože se domnívám, že odběratelé tepla by měli mít právo nahlížet do struktury nákladů dodavatelů tepelné energie," řekl ČTK.

Sněmovna zato podpořila jiný návrh kontrolního výboru, který ukládá Energetickému regulačnímu úřadu, aby spolupracoval i s občanskými sdruženími na ochranu práv spotřebitelů energií.

Distributoři elektřiny budou muset podle novely energetického zákona také nově opatřit všechny nově vybudované rozvody vysokého napětí zařízením na ochranu ptactva. Novela nyní zamíří do Senátu. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK