J&T Banka loni zvýšila zisk na rekordních 229 milionů korun

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - J&T Banka, která patří v tuzemsku k malým bankám, loni hospodařila s rekordním čistým ziskem 228,9 milionu korun. Meziročně to představuje růst o víc než deset milionů korun. Bilanční suma banky za stejné období stoupla o 16 procent na 38,7 miliardy korun. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila J&T Banka.

Zisk před zdaněním narostl o zhruba 14 milionů korun na 304,3 milionu korun. Ziskovost podle banky ovlivnily především úrokové výnosy, které se zvýšily díky nárůstu celkové bilance, a vyšší úrokové marže. Vklady od klientů vzrostly meziročně o více než 4,5 miliardy korun na 31,8 miliardy Kč.

Provozní zisk narostl o více než 28 procent na 478 milionů korun. Na tento výsledek měla dopad vyšší tvorba opravných položek v objemu 174 milionů korun. "Máme tak oprávky ke všem úvěrům, které nepostupují podle původních předpokladů a kde reálná hodnota zabezpečení je ohrožena současnými výkyvy trhu," uvedl člen představenstva J&T Banka Štěpán Ašer.

Výnosy z poplatků a provizí klesly o takřka 40 procent na 89,6 milionu korun, což způsobil především nižší zájem klientů o obchodování na kapitálových trzích v reakci na propady cen cenných papírů. Loni banka zobchodovala cenné papíry za celkem 59 miliard korun.

J&T Banka patří do finanční skupiny J&T a poskytuje služby privátního bankovnictví a specializované financování v oblasti realit a podnikových akvizic. S cennými papíry obchoduje pro soukromé investory. V ČR je J&T Banka od roku 1998, působí i na Slovensku, ve Švýcarsku, v Rusku a na Barbadosu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK