České akcie opět mírně vzrostly v souladu s regionem

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes pokračovaly v růstu. Vývoj během celého obchodování byl ale velmi rozkolísaný; zatímco po poledni ceny akcií výrazně rostly, těsně před závěrem obchodování burza většinu zisků umazala. Hlavní index PX nakonec uzavřel proti úterku silnější o 0,73 procenta na 755,2 bodu, vyplývá z údajů burzy.

O růst se dnes postaral bankovní sektor - dařilo se cenným papírům obou bank i pojišťovací skupiny VIG. Její akcie přidaly silných 11,7 procenta na 618,10 Kč. Podle Josefa Němého z Komerční banky VIG v úterý po uzavření trhu potěšila investory, když potvrdila splnění svých cílů za rok 2008, tedy růst zisku před zdaněním o 24 procent na zhruba 540 milionů EUR. "Firma současně potvrdila, že ze zisku vyplatí dividendu 1,1 eura (30 korun) na akcii, tj. téměř pětiprocentní dividendový výnos," podotkl.

Komerční banka dnes přidala 4,43 procenta na 2144 korun a skupina Erste 3,14 procenta na 341,50 Kč.

Naopak jednoznačně negativně si investoři podle Němého vyhodnotili další posun termínu zveřejnění výsledků hospodaření realitního developera Orco. Akcie spadly o 7,41 procenta na 103,24 Kč. Společnost již podruhé posunula termín zveřejnění výsledků hospodaření, tentokrát ze 31. března na 7. dubna. Původní termín zveřejnění přitom byl 17. března. "Vzhledem k současné situaci dáváme naše doporučení i cílovou cenu pro Orco do revize," poznamenal Němý.

Výrazně dnes propadly také akcie sítě autobazarů AAA Auto. Ztratily bezmála 13 procent na 7,14 koruny za akcii.

Podobně jako pražský index posílily i ostatní regionální indexy - varšavský WIG a BUX v Budapešti. Hlavní světové trhy naopak v tuto chvíli klesají kvůli negativní zprávě z amerického trhu práce (soukromý sektor v USA zrušil v březnu rekordních 742.000 pracovních míst).

Vídeňská burza, která loni koupila pražskou burzu, plánuje přilákat do Prahy "všechny velké hráče" na mezinárodním akciovém trhu. Podle agentury Bloomberg to v rozhovoru uvedl šéf burzy Michael Buhl, napsal dnes server Patria Online. "To je to, co chceme: více objemu a více likvidity," uvedl Buhl. "Všichni velcí hráči v oblasti mezinárodního akciového trhu jsou zajímaví," dodal. Vídeň za účelem přilákání investorů bude podle Buhla brát české akciové společnosti na svou mezinárodní road show a ve třetím čtvrtletí bude do své databáze zahrnovat údaje z pražské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK