Letiště zažije nával politiků, přiletí téměř 30 delegací

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Pražské letiště čeká ve druhé polovině týdne, hlavně o víkendu, nebývalý nával světových politiků. Na pražský summit Evropské unie a USA přiletí bezmála 30 delegací včetně americké v čele s prezidentem Barackem Obamou. Kvůli Obamovi se zhruba na půl hodiny v sobotu a v neděli zastaví na Ruzyni letecký provoz, sdělila dnes ČTK mluvčí letiště Eva Krejčí.

Americký vládní letoun Air Force One s Obamou na palubě přistane v Praze v sobotu 4. dubna v odpoledních hodinách, odlet je plánován na odpoledne následujícího dne. Krejčí proto doporučuje cestujícím odpoledních letů, aby dorazili na letiště nejméně hodinu a půl před odletem. Očekává se, že lety naberou zhruba půlhodinové zpoždění.

"Pokud by ke zpožděním došlo, jednalo by se spíše o možné prodloužení času pojíždění letadel před startem či čekání na přistání, to znamená zpoždění v řádu jednotek až desítek minut," uvedla mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Vládní speciály včetně Air Force One skončí u terminálu Jih na takzvané staré Ruzyni. Letiště nyní řeší, jak budou všechna letadla parkovat. "Letiště se velice důsledně připravuje na koordinaci všech letadel," uvedla Krejčí. Ta bude důležitá především kvůli americkému stroji, kolem kterého nesmí být v určité vzdálenosti žádné jiné letadlo.

Kromě vládních speciálů přiletí do Prahy státníci i charterovými lety a pravidelnými linkami. V permanenci jsou proto VIP salonky, které zřejmě politici z velké části využijí. Vedení letiště proto mimořádně posílilo jejich obsluhu a rozšířilo nabídku služeb.

"Speciální služby" zajišťují také České aerolinie, které odbaví 15 až 20 letů. Jde například o tankování, přípravu dokumentů nebo manipulaci se zavazadly. "V případě nesmluvního handlingu se do souboru služeb klientům počítá většinou i zajištění cateringu, dopravy do hotelu a zpět na letiště, nájem limuzíny nebo například zajištění požadovaných novin na palubě," uvedla Hupáková.

Demokratický prezident Obama do Česka zavítá během své první cesty do Evropy; přijede po ekonomické schůzce skupiny G20 v Londýně a po summitu Severoatlantické aliance ve Štrasburku a Kehlu.

Pražané musejí během jeho návštěvy počítat s omezením automobilového provozu, částečným omezením městské hromadné dopravy a s omezením přístupu do některých míst. Pro veřejnost bude v neděli uzavřen částečně Pražský hrad a okolí Kongresového centra, kde se uskuteční summit EU - USA. Na Evropské třídě budou platit zákazy zastavení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK