Průzkum: Středním stavebním firmám nejvíce chybí elektrikáři

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Středním a menším stavebním firmám na přelomu ledna a února nejvíce chyběli elektrikáři, stavební dělníci a mistři stavební výroby. Stavební firmy naopak nesháněly kvalifikovanější zaměstnance jako jsou stavební inženýři a stavbyvedoucí. O výsledcích průzkumu dnes informoval portál www.spravnykrok.cz.

Pokud jde o způsob získávání nových pracovníků, stavební a projektantské firmy nejvíce využívají internetové pracovní portály, menší podniky přijímají především na základě doporučení. Slabší zájem je podle průzkumu o inzerci volných pracovních pozic v tisku a ještě menší váhu stavebníci přikládají nabídkám z úřadů práce.

Fluktuace zaměstnanců se podle portálu stává problémem až v posledním roce. V některých firmách a pozicích se prý pohybuje až kolem 40 procent. Většina pracovníků je údajně ochotná jezdit za prací v rámci celé republiky.

Průměrný počet pracovníků ve stavebnictví v podnicích s 50 a více zaměstnanci se podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu v lednu meziročně zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,7 procenta a činila 24.152 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK