Nečas dokončil novelu zákoníku práce

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) odeslal minulý týden na vládu novelu zákoníku práce, která uvolňuje pravidla pracovněprávních vztahů. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Novela počítá se zkrácením výpovědní lhůty, zkušební doba by se naopak měla prodloužit. Další novinkou by mělo být zavedení diferencovaného odstupného.

Aktuálně.cz napsal, že zaměstnavatel by mohl propustit zaměstnance bez udání důvodu, nebude-li možné po zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby pracovní poměr pokračoval. Propuštěný by se tedy mohl bránit jen před soudem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí s tím nesouhlasí. "Není pravda, že se navrhuje výpověď bez důvodu...důvod musí být vždy," řekl ČTK mluvčí ministerstva Jiří Sezemský. Dodal také, že novelu zaslal Nečas teprve do připomínkového řízení, materiál pak musí ještě ve dvou kolech projednávat tripartita. Jeho znění prý tudíž nemusí být definitivní.

Zkušební doba by se podle Nečasova návrhu mohla prodloužit ze tří na čtyři měsíce. Manažeři i někteří další pracovníci, kteří jsou klíčoví pro chod firmy, by měli dokonce zkušební dobu šest měsíců. Výpovědní lhůta by se pak měla zkrátit ze dvou měsíců na jeden.

Současné odstupné ve výši tří měsíčních platů by v případě schválení novely zákoníku práce mohlo být nově vypláceno v závislosti na délce působení zaměstnance u firmy. Ten, kdo pracuje u jednoho zaměstnavatele kratší dobu než tři roky, by dostával dvouměsíční odstupné. Zaměstnanci, kteří jsou u firmy víc než šest let, by dostávali odstupné ve výši čtyř měsíčních platů.

Návrhy se nelíbí odborům. Pokud se navržené změny prosadí, bylo by to dostatečným důvodem k vyhlášení generální stávky, řekl Aktuálně.cz šéf svazu Kovo Josef Středula.

Naopak podnikatelé změnu vítají. Od připravované novely si slibují především flexibilnější úpravu pracovně-právních vztahů, která by více umožnila zachování potřebných pracovních míst v době krize. "Největším problémem současné úpravy je její nejasný výklad. Podporujeme takový nový zákoník, který bude praktickým a srozumitelným předpisem odpovídajícím potřebám moderní české společnosti, to znamená, že by takový zákon měl být srozumitelný pro každého zaměstnance i zaměstnavatele," řekl ČTK prezident komory Petr Kužel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK