EU se dohodla na financování 5 miliard eur na energetiku

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. dubna (zpravodaj ČTK) - Členské země Evropské unie se dohodly s Evropským parlamentem na financování balíku pěti miliard eur, které půjdou na rozšíření internetu, na rozvoj venkova, zemědělskou politiku a hlavně na energetické projekty. ČTK o tom informoval zdroj z českého předsednictví, které za státy EU s europoslanci dohodu dojednávalo.

Z těchto peněz půjde 35 milionů eur (931 milionů korun) na vybudování dalších plynových zásobníků v Česku.

Většina z pěti miliard eur, které Brusel uvolnil v reakci na současnou hospodářskou krizi a kvůli lednovému přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, je určena na podporu energetických projektů. Peníze budou použity třeba na lepší propojení sítí či rozšíření technologií umožňujících zpětný tok plynu.

EU nepočítá jen s finančními prostředky na projekty spojené s plynem. Další peníze by měly směřovat na lepší propojení sítí s elektřinou či na projekty spojené s větrnou energií. Další stovky milionů eur mají dostat projekty, které počítají s vybudováním zařízení u elektráren, jež umožní zachytávání a skladování emisí oxidu uhličitého.

Pět miliard eur bude pocházet z unijního rozpočtu - 2,6 miliardy eur z peněz pro letošek, 2,4 miliardy eur z prostředků na příští rok.

Na balíčku se dohodli šéfové států a vlád už na summitu EU, který se uskutečnil 19. až 20. března. Pro vstup v platnost jí ale musí dát zelenou i Evropský parlament. To by už nicméně měla být díky dnešní dohodě pouhá formalita, která se nejspíš odehraje na dubnovém schůzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK