Paroubek: Přijetí eura je teď druhotné, přednost má krize

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - ČSSD je obecně pro rychlé přijetí eura, ale podle jejího šéfa Jiřího Paroubka je teď přechod na evropskou měnu druhotnou otázkou. Prioritu nyní mají opatření proti ekonomické krizi, která zvýší rozpočtový deficit nad vstupní limit do eurozóny, řekl Paroubek v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Podle šéfa opozice je nyní nejdůležitější věcí udržet ekonomiku v chodu. Letošní rozpočtový deficit proto odhaduje na 150 miliard až 200 miliard korun, tedy 3,9 až 5,2 procenta hrubého domácího produktu. Kritériem pro přijetí eura jsou maximálně tři procenta HDP.

Hlavní české politické strany by se mohly domluvit na nové vládě v neděli, řekl Paroubek agentuře Reuters. Kabinet odborníků by pak dotáhl české předsednictví v Evropské unii do konce a připravil by na říjen předčasné volby.

Podle Paroubka je vláda expertů jediným řešením současné situace v české politice. Paroubek věří, že jsou strany schopné dohodnout se velmi rychle, a to do konce víkendu.

Volání po technokratické vládě ale vyvolalo nesouhlas v Občanské demokratické straně. Někteří její členové říkají, že ODS opozici ustoupila příliš. Paroubek ale ODS vyzývá, aby přijala politickou realitu, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK