Obama: Historická schůzka obratem na cestě k ekonomickému oživení

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (zpravodaj ČTK) - Americký prezident Barack Obama ocenil, že se summit skupiny G20 v Londýně shodl na "bezprecedentním souboru koordinovaných akcí" proti světové krizi. Podle něj byla "historická schůzka obratem na cestě k ekonomickému oživení".

Dohodli jsme se po několika týdnech vyjednávání na krocích, které mají zabránit tomu, aby se taková krize nemohla opakovat, prohlásil Obama. "Výzva je jasná. Světová ekonomika se smršťuje," řekl. Za klíčový faktor označil, že účastníci schůzky největších světových ekonomik odmítli protekcionismus.

Připustil, že Spojené státy nedosáhly v Londýně všeho, co chtěly. Podle něj ale bylo potřeba, aby se sladily zájmy jednotlivých zemí. "Jsem spokojen s konečným výrobkem," řekl s úsměvem. "Vedli jsme si slušně."

Obama, který je na své první velké zahraniční cestě, řekl, že přijel "naslouchat, učit se, ale také poskytovat americké vedení".

Zdůraznil také změnu ve srovnání s předchozí administrativou předchozího prezidenta George Bushe, když prohlásil, že usiluje o konsenzus, namísto toho, aby diktoval americké podmínky.

"Nejlépe naše vedení prosadíme, když povedeme příkladem, když budeme uznávat, že svět je složitý a když budeme projevovat určitou skromnost," prohlásil.

"To neznamená, že nebudeme mít své zájmy, že se někdy nepovedou tvrdá jednání a že někdy ani jednání problém nevyřeší," zdůraznil Obama. "Na některá rizika mluvení nestačí," dodal. "Přesto doufám, že se nám podařilo nasadit na mezinárodní scéně tón, kterému ostatní naslouchají."

Připustil, že občas se někteří účastníci schůzky zmínili, že nynější krize vznikla ve Spojených státech. Jednání ale pomohla ochota uznat, že některé problémy skutečně vznikly na Wall Street, že americké regulační úřady zaspaly a že některé firmy divoce a neopodstatněně riskovaly, dodal Obama.

Jeho první tiskovou konferenci v Evropě, která byla otevřená všem novinářům, provázel ohromný zájem. Žurnalisté se předháněli o právo položit otázku a nakonec amerického prezidenta odměnili potleskem. Obama s nimi také často vtipkoval, přestože, jak řekl, se už celý týden potýká s nachlazením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK