ČSÚ: Ceny pohonných hmot na začátku týdne mírně klesly

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot na začátku tohoto týdne znovu mírně poklesly. Nejvíce zlevnil u tuzemských čerpacích stanic zkapalněný plyn LPG, který se v průměru prodával levnější o čtyři haléře za 13,30 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil v průměru o šest haléřů na 24,86 koruny za litr a cena motorové nafty klesla o čtyři haléře na průměrných 24,89 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. V průběhu týdne však ceny pohonných hmot podle společnosti CCS naopak stoupaly.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou se podle ČSÚ na začátku týdne prodával v průměru o šest haléřů levnější za 24,86 koruny za litr.

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS, která také ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic sleduje, cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 během tohoto týdne v průměru vzrostla o 55 haléřů na 25,65 koruny za litr a litr nafty zdražil o 46 haléřů na průměrných 25,11 koruny.

Hlavní příčinou zdražení je podle analytiků reakce na růst cen paliv na rotterdamské burze, od nichž se odvozují ceny u pump, a oslabení koruny vůči dolaru.

V průběhu následujících dnů by podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky mělo ještě doznívat zdražení velkoobchodní cen nafty i benzinu. V dalších týdnech by ceny měly růst už jen mírně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK