Japonské akcie pokračují v růstu, trh ale čeká na data z USA

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. dubna (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvyšovaly a hlavní index burzy v Tokiu vystoupil na nejvyšší hodnotu za poslední tři měsíce. Impulzem k růstu se staly naděje na oživení americké ekonomiky, nicméně trh vyčkával na statistiku z amerického trhu práce. Na devizových trzích klesal dolar a japonský jen.

Index Nikkei 225 si připsal 30,06 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,34 procenta na hodnotě 8749,84 bodu. Během dne měl index mnohem vyšší zisky, později je ale skoro celé smazal. I tak uzavřel nejvýše od 9. ledna. Širší index Topix vzrostl o 0,6 procenta na 831,36 bodu.

Investoři měli zájem především o akcie exportérů jako je Sony, kterým pomáhá pokles kurzu japonské měny. Výrazně zpevnily také akcie automobilek a například Honda se dostala na půlroční maximum, vzhůru ale zamířily také akcie přepravních firem.

Za celý týden index Nikkei zpevnil o 1,4 procenta a má za sebou čtvrtý ziskový týden v řadě. Zisky za tento týden ale byly nejslabší. Investoři sice věří, že americká ekonomika se začíná zotavovat z nejhoršího, ale na druhou stranu počítají s dalším zhoršením situace na trhu práce.

Analytici v anketě agentury Reuters předpokládají, že americká ekonomika v březnu přišla o dalších 650.000 pracovních míst po únorovém úbytku asi o 651.000 míst. Míra nezaměstnanosti se podle odhadů zvýší na 8,5 procenta z únorových 8,1 procenta.

"Trh má naději, ale je otázkou, zda ty naděje nezchladí zpráva o situaci na trhu práce," poznamenal Tomomi Jamašita z makléřské společnosti Chibagin Asset Management. "Vzhledem k tomu, že index Nikkei je pořád dost nízko ve srovnání s tím, kde byl před rokem, je jasné, že bude těžké tento dlouhodobý trend změnit," dodal.

Na devizových trzích klesal kurz dolaru a japonského jenu, později ale obě měny začaly ztráty snižovat. Důvodem je právě nejistota kolem situace na americkém trhu práce. Dolar s jenem nejdříve klesaly v reakci na výsledek čtvrteční schůzky hlav států nejvyspělejších zemí G20. Skupina se dohodla, že podpoří globální ekonomiku dalším bilionem dolarů.

Dolar k jenu zpevnil o 0,1 procenta na 99,65 JPY, ale během dne se dostal až na 100,18 JPY. Nad 100 jenů se přitom dostal poprvé od loňského listopadu. Euro k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,3413 USD, vůči jenu se kurz eura snížil o 0,3 procenta na 133,56 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK