Prezident Klaus dnes podepsal dvě novely a jeden nový zákon

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o auditorech, novelu zákona o oběhu osiva a sadby a zákon o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky (EIB) na financování investičních potřeb souvisejících s podporou výstavby a obnovy vodovodů a kanalizací. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Novela zákona o auditorech zavádí v Evropě běžný dvoustupňový systém regulace auditorské profese, kdy nad samosprávnou organizací působí nadřazená instituce a plní funkci veřejného dohledu. Na auditory tak bude dohlížet nově zřizovaná Rada pro veřejný dohled nad auditem. Rada by měla mít šest členů prezidia a stejně tolik administrativních pracovníků. Rada má svou činnost financovat z uložených pokut. Pokud by to nestačilo, měl by jí dát peníze stát. Podle předkladatelů by měla činnost rady stát kolem 7,5 milionu korun ročně.

Zpřísnění pravidel pro nakládání s osivem a sadbou přináší novela zákona o oběhu osiva a sadby, která navazuje na novou evropskou směrnici. Rozmnožovací materiál vinné révy bude muset být vždy uznán Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským. Novela zavádí nový pojem "egalizace osiva". Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče jde o sloučení partií osiva stejného druhu a odrůdy, které by nemuselo být uznáno, s partií velmi kvalitního osiva. Tím se podle ministra vytvoří osivo, které splní požadavky na uznávací řízení.

Podle nového zákona o přijetí úvěru ČR od EIB na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním programu Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II. si bude moci vláda půjčit až tři miliardy korun na podporu výstavby a obnovy vodovodů a kanalizací. Peníze mají podpořit výstavbu vodovodů v obcích všech velikostí a budování kanalizací a čistíren odpadních vod v obcích do 2000 obyvatel. Úvěr má být splacen do 25 let a podle ministra zemědělství Gandaloviče představuje třetinu prostředků v připravovaném programu. V programu bude k dispozici až 9,1 miliardy korun, z toho 4,5 miliardy korun má jít z národních zdrojů, které ze tří miliard pokryje právě úvěr od EIB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK