Na úřadech práce přibyly v dubnu stovky nových nezaměstnaných

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Úřady práce v některých regionech České republiky zaznamenaly v prvních třech dubnových dnech výrazný nárůst počtu nově registrovaných uchazečů o práci. Pracovní místa zanikají především v oblasti průmyslu, který zasáhla finanční krize. Stovky nezaměstnaných tak zřejmě zahýbou s mírou nezaměstnanosti v jednotlivých regionech i celé ČR. Vyplývá to z výsledků ankety ČTK. Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta, což byl největší únorový přírůstek v historii.

Stovky propuštěných zaměstnanců se v prvních dnech dubna začalo hlásit na úřadech práce v Karlovarském kraji. Jen na Karlovarsku jich v evidenci přibylo za tři dny 520. Podle předběžných údajů úřadu práce byla na konci března na Karlovarsku míra nezaměstnanosti 9,4 procenta, nyní už je 10,2 procenta. Značnou část nově evidovaných nezaměstnaných tvoří pracovníci Karlovarského porcelánu (KP), kterým na konci března doběhly výpovědi. Přestože věřitelský výbor už rozhodl o prodeji zbývajících závodů novému majiteli, obnovení provozu bude zřejmě několik týdnů trvat.

V okrese Hradec Králové se na úřadech práce za první tři dubnové dny zaregistrovalo více než 360 lidí bez práce. "V porovnáním se stejným obdobím dubna loňského roku to představuje více než dvojnásobný nárůst," doplnil ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák. Do evidence nezaměstnaných se podle něj nyní přišli zapsat i lidé z podniku Petrof, který na konci ledna propustil přes 80 lidí.

Stovky lidí se za poslední tři dny přihlásily i na úřady práce v Pardubickém kraji. Jen v okrese Pardubice úřady práce zaevidovaly 350 lidí, tedy přibližně stejný počet nezaměstnaných jako předchozí měsíc. Ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl se domnívá, že míra nezaměstnanosti poroste nejméně do léta. "Situace je nepřehledná. Firmy nevědí, jestli budou mít odbyt. V kraji nejvíc propadl textilní průmysl a překvapivě chemie. Nešel dolů automobilový a elektrotechnický průmysl, což bych naopak očekával," uvedl pro ČTK Klimpl.

V průmyslových firmách v kraji Vysočina pokračuje propouštění kvůli hospodářské krizi. Počty lidí bez práce už ale nestoupají zdaleka tak rychle jako v lednu, kdy jich v celém kraji přibylo přes 3100. Jihlavský úřad práce během prvních dvou dubnových dnů zaevidoval asi 330 nezaměstnaných. "Další vývoj se teď těžko odhaduje. Uvidíme, jak se budou vyvíjet sezonní práce," uvedla mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová.

Ačkoliv patřil v minulých letech duben i kvůli začínajícím sezonním pracím podle Tomáše Raichla z teplického úřadu práce ke klidnějším měsícům v oblasti přílivu nových nezaměstnaných, letos jich kvůli ekonomické krizi přibylo více. V prvních dvou dnech dubna se na teplickém úřadu práce zaregistrovalo 288 lidí, zatímco ve stejném období loňska to bylo o 107 lidí méně. "Lidé ale přicházejí z celé řady firem, nemáme avizováno v okrese hromadné propouštění v řádu několika desítek lidí od jedné firmy," řekl ČTK Raichl.

Za první tři dubnové dny registrují některé úřady práce na jižní Moravě oproti předchozím měsícům roku zvýšený příliv uchazečů o práci a podporu. Například ve Znojmě jich je podle zjištění ČTK více než dvojnásobek oproti začátkům ledna, února a března. Důvodem je vliv současné hospodářské krize a propouštění ve firmách kvůli nedostatku zakázek. Na znojemském úřadu práce se v lednu nově zaregistrovalo 72 lidí, v únoru 87, v březnu 67 a v dubnu 199 uchazečů o zaměstnání.

Nárůst uchazečů o zaměstnání zaznamenal také berounský úřad práce ve Středočeském kraji. "Byly to řádově desítky lidí, kteří se přišli zaevidovat," uvedla ředitelka úřadu práce Lenka Šmídová. Větší nápor uchazečů pociťují i v Benešově a Kolíně, zatímco v Kladně se vývoj příliš nemění. Podle ředitelky Lenky Staňkové se od začátku roku zaregistrovalo 300 lidí.

Podle počtu nových uchazečů o práci, kteří přišli na úřady práce v Libereckém kraji, se ukazuje, že nezaměstnanost stále stoupá. "Přesná čísla budou k dispozici 6. dubna," sdělil ČTK mluvčí Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.

Olomoucký úřad práce dnes nápor nových zájemců o zaměstnání nehlásí, ale ve středu 1. dubna tomu bylo jinak. "Ve středu se přišlo zaregistrovat 300 nových uchazečů, což je duben výjimečná záležitost," potvrdil ČTK analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Únorová nezaměstnanost v ČR 7,4 procenta předčila i odhady analytiků, kteří v průměru očekávali zvýšení na 6,9 až 7,1 procenta. Podle analytiků čísla ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že na trh práce tvrdě dopadá ekonomická recese. Podle ekonomů na konci roku překročí míra nezaměstnanosti osm procent. Letos v lednu dosáhla míra nezaměstnanosti 6,8 procenta.

Ministři na svém jednání koncem března schválili navýšení peněz na podporu v nezaměstnanosti o dalších šest miliard korun. Státní rozpočet letos na podpory pro nezaměstnané počítal původně s výdaji pět miliard korun. Kvůli krizi na ně však podle odhadu ministerstva práce bude muset vydat ještě o půl miliardy více, než je nyní schváleno, tedy celkem 11,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK