Pražská burza prodloužila růst na pět týdnů po sobě

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu díky výkonům vyspělých zahraničních akciových trhů prodloužila růst na již pět týdnů po sobě, nicméně na vymazání celé letošní ztráty to ještě bylo málo. Hlavní index PX zpevnil o 4,57 procenta na 823,7 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

K zachování nákupní nálady investorů podle analytiků přispěla převaha příznivějších dat o americké ekonomice, dočasná změna účetních pravidel v USA nebo rozsáhlá podpora světové ekonomiky vzešlá ze zasedání skupiny zemí G20.

Hitem v Česku byly s výkonem 14,7 procenta na 692,6 koruny akcie pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG). VIG nečekaně oznámila, že letos vyplatí ještě mimořádnou dividendu. Celková dividenda tak bude činit dvě eura na akcii, asi 53 korun.

Dařilo se i dalším finančním emisím. Akcie Komerční banky si polepšily o 13,2 procenta na 2577 korun a akcie Erste Group Bank o 5,7 procenta na 401,6 koruny. Poptávku po finančních akciích vyvolalo opatření amerického úřadu pro účetní standardy, který dočasně zmírnil pravidla a pomohl tím i bankám. Podle některých analytiků by tím mohla ziskovost amerických bank vzrůst až o pětinu.

Akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens vyrostly o 9,6 procenta na 261 korun a akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, si polepšily o 3,5 procenta na 778,6 koruny.

Akcie firmy Philip Morris stagnovaly na ceně 5678 korun. Této největší tuzemské tabákové společnosti klesl v roce 2008 nekonsolidovaný čistý zisk meziročně o 36,7 procenta na 1,53 miliardy korun. Podle analytika firmy Atlantik finanční trhy Milana Vaníčka tento zisk lehce překonal očekávání.

Mimořádný růst z minulého týdne korigovaly akcie sítě autobazarů AAA Auto a klesly o 14,7 procenta na 7,8 koruny. Pod prodejním tlakem byly i akcie developera Orco Property, který podruhé odložil zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok. Akcie Orka ztratily 10,7 procenta na 108,7 koruny. Výsledky nyní plánuje Orco publikovat 7. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK